Groene Kamer keert teug op de Prins Hendrikkade

Door: Jaap Boonstra op 6 maart 2019

overgenomen uit hart.amsterdam/

Een historisch interieur uit de museumcollectie wordt herplaatst

Veel van de historische interieurs in de collectie van het Amsterdam Museum komen uit panden die gesloopt zijn. Bij enkele is dat echter niet het geval, zoals bijvoorbeeld de ‘Groene Kamer’, een vroeg achttiende-eeuwse betimmering afkomstig uit het nog altijd bestaande pand op de Prins Hendrikkade 142. Het kamerinterieur werd in 1899 uit het huis verwijderd en ingebouwd bij het Stedelijk Museum (SMA) en was daar gedurende driekwart eeuw opgesteld. In 1975 werd het weer gedemonteerd en ingepakt en lag het vervolgens ruim veertig jaar in ons depot. Interieurdeskundigen hebben maar weinig over de Groene Kamer gepubliceerd, met name omdat alles onbereikbaar was opgeslagen. Toen er namens de eigenaar van het pand aan de Prins Hendrikkade (Gemeentelijk Vastgoed Amsterdam) geïnformeerd werd of het mogelijk zou zijn om onderdelen uit deze kamer weer terug te plaatsen was dat een goede reden voor nader onderzoek. 

Groene kamer in het Stedelijk Museum
De Groene Kamer opgesteld bij het Stedelijk Museum Amsterdam, ca. 1972.

Het is bijzonder dat een dergelijk object uit ons depot is gekomen en veel Amsterdammers het nu weer kunnen zien; het pand aan de Prins Hendrikkade zal gebruikt gaan worden als scholingslocatie voor de Amsterdamse gemeente-ambtenaren, onder de naam ‘Amsterdams School’. Er wordt gerekend op zo’n 16.000 gebruikers per jaar!

In mijn verslag (download) wordt het onderzoek van de Groene Kamer én de terugplaatsing van de schoorsteenboezem en schoorsteenmantel beschreven – de belangrijkste en meest gedecoreerde elementen van dit interieur. De plaatsing van een historisch interieur is altijd een buitengewoon arbeidsintensief proces, maar het eindresultaat mag er wezen.

Eindresultaat
Het prachtige resultaat!
Groene Kamer in westvleugel SMA (ca. 1920)
De groene kamer in de westvleugel van het SMA (ca. 1920), met aanvankelijk links van de schouw een doorgang. Na de tweede inbouw van 1948 in de oostvleugel van het SMA zou de doorgang zich rechts van de schouw bevinden.
Schoonmaak van de onderdelen
Schoonmaak van de interieuronderdelen door Thijs van de Gevel.
Aanvoer
Aanvoer van de houten onderdelen van de boezem.
Constructie draagframe
Montage van de boezem.
Plaatsing van gerestaureerde schoorsteenmantel
Plaatsing van de gerestaureerde marmeren schoorsteenmantel. Steenrestaurator Tobias Snoep en collega’s waren verantwoordelijk voor de restauratie en inbouw van de schoorsteenmantel. Ook is door hen het ontbrekend stucwerk bij het plafond aangeheeld.
Opbouw schoorsteenmantel Groene Kamer
Schoorsteenmantel en schoorsteenspiegel van de Groene Kamer tijdens de opbouw door Snoep en Vermeer.
Kopie schilderstuk Jacob de Wit
Er werd een kopie geplaatst van het schoorsteenstuk van Jacob de Wit uit 1732 (obj.nr KA 16012). Zichtbaar is hoe hij met de natuurlijke lichtval in de kamer rekening hield. De ramen zitten links van de schouw; de schaduwen in het geschilderde reliëf zijn dus rechts van de figuren. Bovendien heeft de Wit de schaduw geschilderd van het lijstwerk rond het schoorsteenstuk.
Inbouw haardplaten
De inbouw van de haardplaten.
Lacunes vullen, schuren en retoucheren
Interieuronderzoekers-restauratieschilders Karin van der Lem en Martine Postuma de Boer leggen de laatste hand aan de afwerking van de boezem.
Restaurator Jaap Boonstra
Restaurator Jaap Boonstra werkt af.

MEDIA

Schoonmaak van de onderdelen
Groene Kamer in westvleugel SMA (ca. 1920)
Opbouw schoorsteenmantel Groene Kamer
Aanvoer
Constructie draagframe
Plaatsing van gerestaureerde schoorsteenmantel
Inbouw haardplaten
Kopie schilderstuk Jacob de Wit
Eindresultaat
Lacunes vullen, schuren en retoucheren
Restaurator Jaap Boonstra

DOCUMENTEN


Alle rechten voorbehouden869 keer bekeken


0 Reacties

Naam

E-mailzichtbaar voor publiek

Titelbewaar

KEYWORDS

restauratiecollectiecollectie op reisInterieurs

GEPUBLICEERD

Blog Amsterdam MuseumAmsterdam Museum @work blogInterieur blog

GERELATEERD

EEN BETIMMERING OPSTELLEN – DEEL 2Het interieur uit Keizersgracht 185EEN BETIMMERING OPSTELLEN – DEEL 1Het interieur uit Keizersgracht 185AANGETROFFEN IN HET DEPOT: EEN VROEG 18DE-EEUWSE BAROK SCHOUWDeel 1RESTAURATIE VAN TIMPAAN VAN QUELLINUSModel voor de voorgevel van het stadhuis op de DamDE TUIN VAN MUSEUM WILLET-HOLTHUYSENBekneld tussen the Bank en Basic Fit Bekijk alles