De Finse reus Daniel Cajanus van 2,64 meter lang heeft een eigen gevelsteen gekregen

Van de Amsterdamse gevelsteenmeester Tobias Snoep (67) is een nieuw kunstwerk te bewonderen, dat de achttiende-eeuwse Finse reus Daniel Cajanus verbeeldt.


De Finse reus Daniel Cajanus van 2,64 meter lang heeft een eigen gevelsteen gekregen
Beeld Tobias Snoep

UIT HET PAROOL
Dylan van Eijkeren 16 april 2024


Het is werk op schaal, neem ik aan?
“Cajanus was 2,64 meter lang dus ja, het is op schaal. Het komt wel op precies 2,64 meter hoogte te hangen, zodat mensen beseffen hoe lang Cajanus was. De steen is vanaf deze week te zien bij de poortdoorgang naar het Proveniershof in Haarlem, waar Cajanus aan het eind van zijn leven woonde.”

Uit andere media
Ja, ik wil elke dag een nieuwsbrief ontvangen met de belangrijkste online artikelen van 11 kranten.

Het lijkt wel een verhaal, wat zien we gebeuren op uw gevelsteen?
“De afbeelding is inderdaad gebaseerd op een voorval. De Haarlemse smid, de overbuurman van Cajanus, stond een praatje met hem te maken, toen Cajanus terloops zijn pijp aanstak met de straatlantaarn, destijds een gaslamp. Vandaar die grote rookwolk ook, en daarom heb ik ’m ook iets boven die lantaarn laten uitsteken. Tijdens zijn leven was hij een wandelende rariteit. Op de achtergrond zie je de Grote Kerk, waar Cajanus is begraven. Zijn graf name de plaats in van vier normale grafzerken.”

Wie bestelt zo’n steen?
“De Stichting Geveltekens Vereniging Haerlem.”

Die rookwolk doet me een beetje denken aan de stijl van Vincent van Gogh, of beledig ik u daarmee?
“Haha, ja, je kunt het een beetje aanzetten, je kunt een beetje spelen met historische gegevens. Die fiere houding die ik Cajanus heb gegeven, met dat mooie uniform aan, die dateert van eerder in zijn leven. In Haarlem liep hij er soberder bij.”

Komt deze steen in uw eigen gevelstenen-top tien?
“Uit elke opdracht komt iets onvergelijkbaars voort. Inmiddels weet ik uit ervaring wat werkt en wat je weg kunt laten om resultaat te boeken en effect te hebben.”