Gevelbekroning Kalkmarkt.

Rnd 1900 werd de rijke Lodewijk XIV halsgevel van Kalkmarkt 7 vervangen door een houten lijstgevel. Van de oorspronkelijke gevel was slechts de Keizersbuste nog aanwezig. Deze lag in de tuin. Stadsherstel gaf ons opdracht tot reconstructie van de verdwenen topgevel. Een vage archieffoto was de enige aanwijzing en gaf ons de contour van de oorspronkelijke top. Op basis van verder onderzoek is een rijk geornamenteerde tekening gemaakt. Het vervaardigen van de top – in 7000 kg. kalksteen – werd in onze werkplaats gerealiseerd. Na onderheien van de voorgevel met 2 extra palen werd in december 1999 de 29 delen van de nieuwe top door ons bedrijf geplaatst.

Tekening gevelbekroning
Reconstructie tekening gevelbekroning
Tekening links van halsgevel
Reconstructie tekening links van halsgevel
Tekening rechts van halsgevel
Reconstructie tekening rechts van halsgevel
Hakken/reconstructie op werkplaats
Hakken/reconstructie op werkplaats
De nieuwe gevelbekroning
De nieuwe gevelbekroning