Restauratie hardstenen stoep.

Voor de zomer van 2016 hebben we een gebroken stoep/straat zerk in Amsterdam hersteld en gerestaureerd.

De oude situatie bestond uit grote linker zerk (2225 x 1210 x 100 mm.) die in diverse delen gebroken en verzakt was naar het midden. Regenwater kon daardoor naar het midden punt lopen waardoor het onderstaande metselwerk achteruit gaat en de voorgevel onnodig heeft te lijden aan vochtopname. Aan rechterzijde van de zerk is over een lengte van circa 130 cm. door gescheurd en verzakt.

We hebben de linker zerk zorgvuldig gedemonteerd en de gebroken stukken afgehesen met behulp van vacuümzuigers hijskraan en getransporteerd naar onze werkplaats.

Alle breukvlakken van de gebroken zerk schoongemaakt, gebruteerd en stofvrij gemaakt. Door middel van vlakken en precies verlijmen van de stukken met behulp van duurzame componenten hardsteen akepox verlijmd. Na uitharding oppervlakte geslepen en gezoet en zo nodig plaatselijk navullen.

Daarna de zerk omgedraaid en ter plaatse van de gelijmde scheuren extra RVS verankeringspennen in tapse sleuven verzonken en verlijmd ter bewapening van de breuken en ook weer na uitharding vlak geslepen.

Voor het terugplaatsen van de zerk hebben we eerst het onderstaand metselwerk hersteld en versterk en het niveau aangepast aan de nieuwe situatie.

De gebroken rechter zerk in lijn gebracht en verlijmd. En een verdiepte pen anker aan kopse zijde van de breuk aangebracht.

De herstelde zerk terug geplaatst met behulp van vacuümzuigers en kraan, in mortel gezet en gesteld op afschot naar straatzijde. En alle aansluitingen tussen zerk, palen, gevel, zerk en straatband afgevoegd.

De klant is heel erg blij en tevreden met de vernieuwde zerk voor haar voordeur.

Hieronder kunt u oude situatie en de nieuwe situatie van de stoep/straat zerk bekijken.

 

Oude situatie foto 1
Oude situatie foto 1 linkerzijde zerk

 

Oude situatie foto 2
Oude situatie foto 2 linkerzijde zerk
Oude situatie foto 3
Oude situatie foto 3 rechterzijde zerk
Herstel/restauratie van de zerk
Herstel/restauratie van de zerk
Zerk omgedraaid
Zerk omgedraaid
De nieuwe situatie foto 1
De nieuwe situatie foto 1
De nieuwe situatie foto 2
De nieuwe situatie foto 2